Voeding als medicijn

Ondanks bezuinigingen blijven de zorgkosten in Nederland ieder jaar stijgen. Petricia Siepman is natuurvoedingsdeskundige en werkt bij The healthy heart, een organisatie die zich inzet voor mensen met hart-en vaatziekten. “Om ziektes te voorkomen moeten we gezonder en meer plantaardig eten”.

Dure zorg
Het is een groot vraagstuk voor de overheid: hoe houden we de zorg betaalbaar? Door vergrijzing zijn er steeds meer ouderen die niet werken en zorg nodig hebben. In verhouding zijn er minder werkenden die voor deze kosten kunnen opdraaien. Naast meer ouderen wordt de zorg ook duurder vanwege technologische ontwikkelingen. Het huidige kabinet bedacht verschillende oplossingen voor het terugdraaien van de zorgkosten. Bijvoorbeeld door de huisartsen meer te laten doen, aangezien dat goedkoper is dan een specialist. Nederlanders dragen tegenwoordig ook steeds meer zelf bij. De kosten van het verplicht eigen risico stegen de afgelopen tien jaar van 150 euro naar 385 euro in 2018. 

Hart- en vaatziekten
Iedere dag sterven 106 mensen in Nederland aan hart- of vaatziekten, 24 van deze mensen is jonger dan 75 jaar. 1,4 miljoen Nederlanders zijn hart-en vaatpatiënt, en dagelijks nemen ziekenhuizen in ons land 750 mensen op vanwege hart-en vaatziekten. Voor 2017 waren hart-en vaatziekten de eerste doodsoorzaak bij vrouwen, maar inmiddels is dit kanker. Deze cijfers illustreren de omvang van de problemen bij hart- en vaatziekten. Deze term staat voor veel ziektes zoals een; hartstilstand, beroerte, hartinfarct, TIA, hersenbloeding, en trombose. Niet alleen in Nederland is het een probleem, wereldwijd zijn hart-en vaatziekten de grootste doodsoorzaak.

De reden dat vrouwen vaker overlijden aan hart-en vaatziekten is te wijten aan de verschillen tussen het vrouwen- en mannenharten. Zo zijn de signalen van een hartinfarct bij vrouwen vaker minder duidelijk dan bij mannen. Daarnaast treden hartklachten vaak later op, vermoedelijk doordat hormonen vrouwen hiertegen beschermen tot de overgang.

Voeding
Als je ziek bent, dan neem je medicijnen. Maar tegenwoordig is er veel te doen over medicijnen, ze worden te duur, en hebben allerlei bijwerkingen. Petricia Siepman denkt dat met een goed voedingspatroon al veel bereikt kan worden, want: “voeding kun je ook inzetten als medicijn”. The World Health Organization heeft drie kernboodschappen over hoe mensen zichzelf kunnen beschermen tegen hartaanvallen en beroertes:

1. Roken, een slecht voedingspatroon, en weinig beweging vergroten de kans op hartaanvallen en beroertes.
2. Door iedere dag minimaal een halfuurtje te bewegen verklein je de kans.
3. Door minimaal vijf porties groenten en fruit per dag te eten, en de zoutinname te beperken tot 1 theelepel per dag, verklein je de kans.
“In Nederland hebben we altijd over 250 gram groenten per dag, veel mensen denken dat ze dat wel redden. Dit is niet altijd zo, daarnaast is dit de minimale hoeveelheid die je nodig hebt. Hoe meer, hoe beter”, legt Petricia uit. Ben je benieuwd hoe een bord met 250 gram groenten eruitziet? Klik dan hier.

“Groenten en fruit hebben allemaal verschillende voedingsstoffen. Variatie is daarom heel belangrijk, eet dus niet alleen een paprika, maar combineer het met andere groenten. Hoe feller, hoe meer voedingsstoffen, iedere kleur heeft een andere samenstelling van voedingsstoffen. Kortom: “eat the rainbow”, voegt Petricia hieraan toe.

Petricia bereidt een gezonde maaltijd, en legt uit hoe je voeding kan inzetten als preventiemiddel tegen hart-en vaatziekten.

Plantaardig
Zoveel mogelijk groenten eten dus, maar daar staat tegenover dat het beter is om minder (rood) vlees te eten. Amerikaans onderzoek wees in 2013 uit dat dit namelijk kan leiden tot aderverkalking. Door die aderverkalking neemt de kans op hartziekten toe. Op de site van het Voedingscentrum is dan ook te lezen dat rood vlees, bewerkt vlees, en vleeswaren de kans op een beroerte verhogen. “Het mooie is dat je de aderverkalking ook weer kan verminderen. Als je vlees voortaan schrapt zal de aderverkalking afnemen. Het is dus niet te laat, en je kunt je dieet aanpassen om ziektes te voorkomen”, vertelt Petricia.

Petricia is niet de enige die denkt dat voeding een belangrijke rol speelt, huisarts Tamara de Weijer vertelt in het AD hoeveel bewijs er dat een bezoek aan de groenteboer soms een beter alternatief is voor medicatie. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: